Wat is een Message House?
Je kunt veel verhalen vertellen over je onderwerp, organisatie, of product. Maar niet elk verhaal past bij wat je echt wilt overbrengen. Sommige verhalen versterken je kernboodschap, andere leiden alleen maar af.
Een Message House is een hulpmiddel om te bepalen welke verhalen wel en niet bijdragen aan jouw boodschap. Het helpt je kiezen welke inhoud je uit gaat werken in kijk-want-dus kernboodschappen en wat je kunt laten liggen.
Een klassiek Message House heeft drie pijlers, een fundament en een koepelboodschap:

Koepelboodschap
Dit is de hoofdboodschap die je wilt communiceren, de kern van je betoog. Het liefst samengevat in één zin. Alles wat je over het onderwerp schrijft, herleidt naar deze koepelboodschap.
Pijlers
Dit zijn subthema’s of kleinere kijk-want-dus kernboodschappen die de koepelboodschap ondersteunen en meer betekenis geven.
Fundament
Datgene waar jij en je organisatie in basis voor staan. Wat is als je alles weglaat de reden van het bestaan van je bedrijf of organisatie?
Waarom een Message House?
Veel bedrijven en organisaties richten zich vooral op doelen, doelgroepen of kanalen. Maar om echt in de hoofden van je doelgroep te komen, heb je een duidelijke positionering nodig.
Je kunt denken: “Waarom zou ik per onderwerp een koepelboodschap en fundament nodig hebben? Het gaat toch om de inhoudelijke onderwerpen?” Dat klopt deels. Je kunt beginnen met het vullen van de pijlers van het Message House met losse onderwerpen. Als het tegenzit ben je dan wel even bezig, want er valt over de verschillende inhoudelijke aspecten van het onderwerp ongetwijfeld veel te vertellen.
Maar als je sterker wilt overkomen en je de overtuigingskracht wilt vergroten, helpt het om al je ‘content’ dezelfde rode draad te geven. Anders weet je doelgroep niet goed waar je voor staat. En worden je verschillende kernboodschappen uiteindelijk niet goed onthouden.
Dus: stel eerst je koepelboodschap vast voordat je aan het werk gaat met de inhoud. Het benoemen van het fundament is daarna een mooie test of de kernboodschappen ook aansluiten bij doel, missie of bestaansreden van je bedrijf, organisatie, of team.
Hoe maak je een Message House?
Een voorbeeld:
1. Kernboodschap (het dak)
“Duurzaam ondernemen is geen kostenpost, maar de sleutel tot toekomstig succes.”
2. Ondersteunende boodschappen (de pilaren) met bewijslast
- Duurzaam ondernemen trekt klanten en investeerders aan.
- Voorbeeld/bewijs: 70% van de consumenten geeft aan liever te kopen bij een duurzaam merk (Bron: Nielsen).
- Voorbeeld/bewijs: 70% van de consumenten geeft aan liever te kopen bij een duurzaam merk (Bron: Nielsen).
- Bedrijven die duurzaam werken, besparen op lange termijn kosten.
- Voorbeeld/bewijs: Organisaties die energie-efficiënte maatregelen nemen, besparen gemiddeld 20% op hun energierekening (Bron: McKinsey).
- Voorbeeld/bewijs: Organisaties die energie-efficiënte maatregelen nemen, besparen gemiddeld 20% op hun energierekening (Bron: McKinsey).
- Innovatie en duurzaamheid gaan hand in hand.
- Voorbeeld/bewijs: 60% van de bedrijven die investeren in duurzaamheid, rapporteert een hogere productiviteitsgroei door innovatie (Bron: Harvard Business Review).
3. Fundering (de basis)
- Missie: Wij streven naar een toekomst waarin bedrijven floreren door duurzaamheid als kernwaarde te omarmen.
- Visie: Wij geloven dat duurzaamheid en economische groei elkaar versterken en dat verantwoord ondernemen de norm wordt in alle sectoren.
Resultaat
Met deze opzet blijft de boodschap niet alleen sterk en mediageniek, maar ook goed onderbouwd en in lijn met de lange termijn doelen van de organisatie.
“ Met deze drie stappen maak je een helder en krachtig Message House. Zo zorg je dat al je kernboodschappen bijdragen aan jouw koepelboodschap en je totale communicatie over het onderwerp of je positionering sterker maken. “
