Wat doe ik bij een persoverval?

<h1>Wat doe ik bij een persoverval?</h1>

Wat als een journalist met een draaiende camera jou allerlei vragen stelt als je nietsvermoedend ergens aankomt of weg gaat?

Een vraag die ik regelmatig krijg tijdens een mediatraining is: “Wat doe ik als een journalist een microfoon onder mijn neus houdt terwijl ik het niet verwacht?” Met als praktisch voorbeeld: “Ik loop mijn kantoor uit en een verslaggever confronteert mij op de parkeerplaats met een gênante vraag over iets dat aan de hand is. Wat moet ik doen?”

Wat is het doel van een persoverval?

Deze confronterende manier van verslaggeving komt voort uit televisieprogramma’s als Radar, Kassa, Red Mijn Vakantie, Pownews, e.d.. In de meeste gevallen zit de verslaggever achter iemand aan die heeft geweigerd telefonisch commentaar te geven. De beste manier om te voorkomen dat je overvallen wordt, is door tijdig te reageren, ongeacht hoe gevoelig het onderwerp is. De kans dat er een tv-reporter opdaagt die antwoorden van je eist, is vrij klein als je de verslaggever terugbelt, zelfs als je zegt dat je geen commentaar kunt geven. Je laat de verslaggever tenminste zien dat je hem of haar serieus neemt.

Mocht je in een overvalsituatie terechtkomen, wat is dan belangrijk?

Het is altijd het beste om kalm te blijven en aan te bieden later op de dag een interview te geven. Eén van de ergste dingen die je kunt doen, is proberen weg te rennen voor de verslaggever. Die opname van je rug terwijl je loopt of wegrent, zorgt er altijd voor dat je er schuldig uitziet. Wees gerust, heel weinig verslaggevers hanteren een dergelijke agressieve aanpak, op voorwaarde dat je ze rustig en eerlijk tegemoet treedt. Misschien heb je (op dat moment, of gezien de vertrouwelijkheid of het bestuurlijk-politieke proces) geen antwoorden op de vragen die ‘zomaar op je worden afgevuurd’. Dan geldt: nergens in de Nederlandse wet staat dat jij antwoorden moet geven op vragen van journalisten. Werk met bruggetjes naar wat jij wél wilt of kunt zeggen. Of zeg waarom jij (op dat moment) geent antwoord geeft op die specifieke vraag of vragen.

Wanneer kan ik sowieso een persoverval verwachten?

Er zijn momenten waarop je bereid moet zijn om met de media te praten. Stel dat een groep waar je deel van uitmaakt, een presentatie heeft gehouden voor een raadscommissie of inspraakbijeenkomst. Wees dan niet verrast dat de media jou met draaiende camera benadert en enkele vragen stelt. Dat is hun taak, dus wees daarop voorbereid; weet wat de belangrijkste behoeften (van de lezers, kijker of luisteraars van dat medium) achter de vragen kunnen zijn en stem daar enkele concrete kernboodschappen op af. Dan laat je je niet overvallen, maar dan is de overval een extra kans om het punt dat je wilt maken over het voetlicht te brengen.

Dus ontspan en maak je geen zorgen meer over een persoverval.


Oefenen met korte nieuwsgesprekken in combinatie met maatwerkadviezen?

Volg dan snel een Mediatraining Pro maatwerktraining voor professionals.

Veel succes met je volgende media-optreden!