Valkuil bij een discussie
Een veelvoorkomend probleem in discussies is dat argumenten en feiten vaak door elkaar worden gehaald. Terwijl een feit objectief is, kan een argument subjectief zijn. Het gebruik van argumenten die niet op feiten gebaseerd zijn, kan leiden tot polarisatie. De tegenpartij kan zich kritisch opstellen tegenover de onwaarheid van een standpunt. Om iemand effectief te overtuigen, is het verstandig om te controleren of een argument gebaseerd is op een aanname of op een objectief feit. Een discussie kan alleen constructief worden afgerond als meningen worden samengebracht met behulp van feiten, of als beide partijen de argumenten als waarheid accepteren (zoals bij de stelling “God bestaat niet”). Niet-feitelijke argumenten kunnen de discussie vertroebelen en frustreren, terwijl feitelijke argumenten juist voor helderheid en rust zorgen.
Een voorbeeld
Stelling: John Lennon was belangrijk.
Ondersteunende argumenten:
- John Lennon was zanger van The Beatles.
Dit is een feit. - John Lennon verkocht miljoenen platen.
Ook dit is een feit, maar het is niet per se een argument dat zijn belang aantoont. Het kan echter wel dienen om te illustreren dat hij bij een groot publiek bekend was. - John Lennon is een beroemde zanger.
Dit is een argument en geen feit, maar het wordt door velen gedeeld. Het is daarmee een algemene mening die weinig discussie oproept, omdat het aansluit bij de publieke opinie. - John Lennon was in muzikaal opzicht een toonaangevende zanger.
Dit is een argument waarover men van mening kan verschillen. Het is een aanname en blijft subjectief. - John Lennon had een mooie stem.
Dit is een sterk subjectief argument en een individuele mening. Het is daardoor een zwakke basis voor de discussie.
Bovenstaand voorbeeld laat zien dat feiten en subjectieve argumenten elkaar kunnen tegenspreken of onvoldoende kunnen ondersteunen. Het probleem ontstaat omdat er geen sluitend bewijs is voor sommige uitspraken, wat kan leiden tot een paradox. Zo ontstaat discussie over de stelling zelf, die hierdoor haar eigen onoplosbaarheid bewijst.